profilaktika na klimatik

Профилактика – защо е необходима?

viclima Коментар 1 20.05.2019

Профилактика – защо е необходима?

 

 

При закупуване на климатичен продукт, ние искаме да се отървем от задуха в горещите дни завинаги. Желаем просто да имаме свеж и чист въздух с подходяща температура в стаята. Но колко често мислим за факта, че системата за контрол на климата няма да може да работи дълго време без подходяща профилактика?

В същото време решението за профилактика на климатици трябва да се вземе дори и при покупката, защото най-добрата техническа услуга ще бъде осигурена от точно тази компания, в която се закупуват климатичните системи – просто защото са добре запознати с характеристиките на оборудването. С правилната профилактика, климатикът няма да ви предаде с години и ще ви радва с надеждна работа без аварии, защото проблемите винаги са по-лесни за премахване, отколкото за коригиране на техните последствия.

Обслужване на климатици. Какво е включено в концепцията за годишна профилактика на  климатици?

Първо, почистване на климатика.

Градският въздух винаги е замърсен и наситен с прах, затова външните и вътрешните блокове на климатичната система трябва да се почистват редовно. Това се отнася най-вече за оборудването, което се намира в близост до земята. То получава няколко пъти повече натрупване на кал, отколкото в горните етажи. Климатиците, монтирани в сгради в индустриални зони и в близост до магистрали, са бързо замърсени. Поради замърсяването на радиаторните ребра, цялостната работа на климатика е значително намалена, натоварването на компресора се увеличава – за да се охлади въздуха до необходимата температура, той трябва да работи без износване. Освен това замърсените вътрешни и външни блокове са благоприятна среда за развитието на плесени. Техните спори, заедно с въздуха, могат да проникнат в белите ни дробове.

sled profilaktika na klimatik

Второ, профилактиране на всички климатични системи.

Тази работа определено не е възможна самостоятелна, тъй като изисква специализирани знания, а понякога и специално оборудване. Профилактиката включва проверка на състоянието на индикацията на режимите и измерване на нивото на хладилния агент, следене на здравето на електрическата система на уреда, автоматизация в кондензатора и установяване на необходимостта от регулиране на режимите на работа на системата и много други. Разбира се, не всички диагностики трябва да се извършват всеки сезон. Рано или късно това трябва да се направи. Затова е по-добре тази услуга да се включи веднага в договора за поддръжка на климатици.

На трето място, тестовата единица при всичките работни условия.

Такава диагностика ще ви позволи да бъдете сигурни, че климатикът няма да се провали в нито един от режимите. В същото време обикновено се извършва още един задължителен сервизен пункт – измервания на редица параметри, които са важни за трайната работа на климатика. За потребителя, влошаването на работата на сплит-системата може да бъде незабележимо и само специална профилактика ще може да разпознае точно проблемите, които в бъдеще могат да доведат до сериозни последствия.

sled profilaktika na klimatik

Не забравяйте за безопасността:

Друг важен момент е да проверите цялото оборудване за възможни течове на вредни вещества. Да измерите налягането на фреона, температурните показатели на работа. Тук не можете да се справите без съветник и оборудване – не е възможно да извършвате такава профилактика за обикновен потребител с наличните инструменти.

Всяка година всяка охладителна система губи няколко процента фреон поради течове в атмосферата, което е безопасен стандарт, установен от производителите. Но запасите трябва да бъдат попълнени – без хладилен агент, елементите прегряват и могат просто да изгорят. Следователно поддръжката на климатика задължително включва зареждане с фреон, ако диагностиката разкрива намаляване на неговото количество.

Производителите и специалистите категорично не препоръчват сами да зареждат гориво поради високата вероятност за отказ на климатика. За съжаление, дори и при правилно използване при работа с което и да е оборудване, може да възникнат неизправности. Незначителните повреди могат да доведат до неизправност на цялото устройство. Всички тези правила се прилагат за климатичното оборудване. В тази връзка за услугата си струва да се свържете с нас viclima.bg или се обадете на ☎ 0888 004 305, защото комплексът от услуги включва както премахване на незначителни пречки, така и цялостен ремонт на климатични системи.

Коментари

  • Венцислав

    21.05.2019 at 10:28 /

    Мерси, беше полезна!

Call Now Button