Съвети при избора на климатик

viclima Коментари 0 06.06.2019

Време е да закупите нов климатик? Прочетете няколко съвета за избора на сплит система, мулти-сплит, чилър или мултизонова VRF и VRV система. Спрямо обекта където ще бъде използвана системата, се определя и нейният вид.

Основни обекти:

Жилищна площ – апартамент, къща, вила и др. Как да изберем климатична система за апартамента? Тук, стенна или канална сплит-система от битови серии, която има малки размери, капацитет на охлаждане, но се различава с много широка гама от продукти – от малки икономически модели, до системи в изпълнение, са подходящи за работа. Този тип климатици е доста лесен за инсталиране и не големи усилия за поддръжка (с изключение на временното почистване на вътрешния и външния модул от прах и други замърсители).

ofis

Офис пространство. Стенна сплит-система (ако офисът е с малки площи), канал или мулти-сплит система също е подходяща за офис работа. Основната разлика на последната система от останалите е възможността за свързване на няколко вътрешни тела към едно външно. Това позволява значително разширяване на обхвата на този тип климатична техника, което е голямо предимство, особено за офис площи, където обикновено има много отделни помещения, в които се поддържа даден температурен режим.

skladПроизводствено и промишлено помещение. Те се отличават със специални изисквания за качество на въздуха, температура и влажност. Затова в такъв вид обекти са инсталирани системи с висока производителност, мощност и допълнителни технически параметри. Най-често това е система, базирана на чилъри или големи мултизонови системи: към тях се свързват вътрешни блокове, които са разположени в сградата и са устойчиви на агресивни среди.

8 функции, без които напразно сте си купили климатична система:

Въздушно отопление

Всеки климатик включва функция за отопление на помещенията и е предназначена за употреба в момент, когато е студено, но централното отопление все още не е включено. Но трябва да знаете някои подробности за това. Ако желаете да използвате тази удобна опция, тогава трябва да вземете под внимание допълнението като “Зимен комплект“. Той е отговорен за нагряването на картера на компресора и дренажа, когато е активиран режимът на отопление, и също така увеличава температурния диапазон за работа в студените дни. Просто се убедете, че климатикът не работи при температура, която е извън диапазона предвиден от производителите, в противен случай сметките за елекроенергия ще нараснат.

Режим на вентилация

Вентилаторът е вграден във всеки климатик, помага на въздушната струя да се разпредели в пространството. В режим на вентилация климатикът работи без охлаждане и не променя температурата, а стимулира циркулацията в стаята. Това е полезно, ако не искате да правите промени в температурата на помещението, но въздухът е ясно застоял и се изисква циркулация. Полезно е да има няколко скорости на вентилатора, за да се регулира циркулационната мощност според ситуацията и необходимостта.

Автоматичен режим

Процесът на автоматична работа позволява на системата да определи желания режим и да го включи. Как работи: устройството анализира температурата в помещението. След това започва охлаждане или отопление, или вентилация въз основа на получените данни. В идеалния случай, такъв режим работи, ако в климатика е вграден инверторен компресор. Той редовно ще изследва околната среда и самостоятелно ще определя с каква температура се нуждае за подаване на въздух, и с това ще работи гладко, а не рязко.

Изсушаване

Това е много полезна функция както в условията на живот, така и в търговските помещения. Често нивото на влажност в помещението се повишава, а след това влагата се отразява на здравето, декоративните материали и мебелите, има проблеми с гъбичките. А дренажната функция ще помогне за стабилизиране на нивото на влагата до оптимална работа и поддържане на желания баланс. Само в този режим температурата ще се понижи с не повече от 1 ° C, но винаги можете да изсушите въздуха и след това да върнете устройството в режим на охлаждане.

Филтрация на въздуха

Филтърът е включен в почти всяко климатично устройство и има функция за почистване на въздуха от замърсени елементи преди подаване на въздух в помещението. Тогава защо го поставяме на показ? А зад факта, че филтрите са различни, и при закупуване на климатична система трябва да обърнете внимание на вида на филтъра. Ако имате нужда само от почистване на прах и мръсотия, стандартният филтър ще ви бъде достатъчен. Но има филтри, които почистват стаята от прах, акари, различни видове замърсяване, бактерии, вируси, алергени, пух и други неща. .

Управление на въздушния поток

Всеки модерен климатик има възможност да персонализира посоката на въздушната струя, за което са отговорни вградените жалузи. Така че, можете да изберете в коя страна ще духа охладения въздух. Но колкото повече позиции имат ламелите, толкова по-добре можете да регулирате изходящия въздух. За да намали възможността да бъдете под духа на студен въздух или да не го усетите изобщо. Затова обърнете внимание на този елемент, когато правите вашия избор. Има и други положителни аспекти на използването на такава функция. Например, ще бъде полезно да се включи такава функция през зимата, когато топъл въздух се издига по естествени причини, а в основното пространство на помещението е студено. Тогава ламелата се насочва нагоре и потокът намалява нагорещените маси и ги разпределя по целия обем на стаята.

Таймер

Времето или ежедневното програмиране на устройството ви позволява да зададете всички необходими режими на работа за целия ден, за да определите предварително кога климатикът трябва да се включва / изключва. Това ще охлажда стаята без вашето присъствие – ще се върнете у дома и веднага ще влезете в комфортна среда. Умният таймер може да програмира устройството за една седмица и да зададе желаната температура в определено време.

Нощен режим

Този режим ще ви позволи да достигнете комфорт дори и в най-горещите дни, защото през нощта стаята ще се охлади, плавно и без шум. При превключване в режим “Нощ” системата незабавно снижава скоростта на вентилатора, за да намали шума от работа, преминава към плавно охлаждане. В този режим устройството намалява температурата само с 2-3 ° С за няколко часа.

Call Now Button