Saveti za pravilnata eksploatatsia na klimatika prez lyatoto

Съвети за правилната експлоатация на климатика през лятото

viclima Коментари 0 17.06.2019

Saveti za pravilnata eksploatatsia na klimatika prez lyatotoЗа да работи климатикът ви без повреди през горещия сезон, съветваме ви, малко преди планираното включване, да се обадите на специалистите на Виклима за сервизна поддръжка. Някои операции можете да извършите сами, но е по-добре да използвате услугите на професионалисти. Ние разполагаме със специално оборудване за да разкрием всички грешки, които ще осигурят непрекъснатата работа на климатика в горещите дни.

Как да приготвим климатика за лятото?

profilaktika na klimatikМного важно нещо, което много хора обикновено подценяват, е въздушният филтър. Вентилаторът на вътрешното тяло всмуква въздуха от помещението, охлажда го и след това го освобождава обратно в помещението. Въздушният филтър почиства въздуха, влизащ в климатика от прах, като по този начин предпазва радиатора на вътрешното тяло и всички жители на помещението. Дори при леко запушен филтър, работа на системата ще се смути. Ако филтрите изобщо не се чистят, това ще доведе до неправилната работа на климатичната система. Въздушният филтър трябва да се почиства на всеки 3-4 седмици с прахосмукачка или да се измива с вода. Повече по темата може да намерите тук.

Преди пуск на системата:

klimatikПреди да включите климатика, е необходимо да проверите външното тяло. Убедете се, че в близост до климатика няма предмети, които могат да попречат на нормалната циркулация на въздуха. Също така трябва да проверите лопатките на вентилатора във външното тяло. Всеки климатик има решетка, която предпазва перките на вентилатора от проникването на външни тела. Ако решетката на вентилатора е запушена, препоръчваме ви да се обадите на специалист, за да бъде почистена. В случай, че сте решили да отстраните чуждите тела от решетката, убедете се, че системата е изключена от щепсела, тъй като лопатките на вентилатора в движение могат да причинят сериозни повреди. След това проверете дали защитната решетка е монтирана правилно.

manometarПреди пускане на климатика след зимата е необходимо да се проверят всички компоненти на климатика. Препоръчва се замерване на налягането в системата за да се установи има ли изтичане на хладилен агент. Експертите го правят, използвайки специални устройства. Няколко думи за загубата на фреон. Налице е нормализираното изтичане, което е неизбежно поради естеството на връзката между външните и вътрешните единици. Самият фреон не е опасен газ за хората, но недостига му в климатичната система ще доведе до сериозни прекъсвания в работата му. Следователно сервизните инженери трябва да проверят налягането на охладителна течност и при необходимост да извършат презареждане. Повече информация за липса на фреон може да прочетете тук.

Пуск на системата:

termometarАко заработи правилно, е нужно да се върнете в помещението и да проверите дали въздухът, който излиза от вентилационната решетка, е наистина студен. Степента на студен въздух се фиксира по следния начин: Изважда се температурата на въздуха, влизащ в климатика, от температурата на въздуха, който напуска климатика. Това е делта t температура. Делта трябва да бъде от -11 до -6 градуса C. Ако тя е под -11 ° C, системата няма да може да я поддържа достатъчно дълго време в най-горещите дни, като температурата на въздуха над -6 градуса, може да доведе до проблеми в системата.

Правилно извършената услуга ще ви спести ненужни проблеми с климатизацията. Първият горещ ден в годината, винаги е най-трудният ден за службите, които обслужват климатиците. Ако извършвате услугата през пролетта, не е нужно да чакате на опашка, което е неизбежно в първите горещи дни на лятото.

Препоръчителни настройки на климатичната система в режим на охлаждане.

Често хората избягват климатичните системи, поради простата причина, че от студената струя ще се разболеят. Наистина това е факт, когато потребителят не знае как да настрои системата за правилна експлоатация през лятото. Не забравяйте че настроена температура от 19 – 20 градуса през зимните дни, не се равнява на същата температура и през летните дни. Нормално е в горещите дни да направите настройките на системата на 25 – 26 градуса, защото огромната съотношението между топлинните разлики на помещението и външната среда оказва риск за вашето здраве.

Saveti za pravilnata eksploatatsia na klimatika prez lyatoto

През нощта е препоръчително да използвате „Нощен режим”, по този начин системата снижава скоростта на вентилатора, за да намали шума от работа и преминава в охлаждане. В зададения режим температурата се намаля само с 2-3 ° С за няколко часа.

Правилно е ламелите да са насочена максимално към тавана. По този начин се разпределя въздушната струя равномерно до всяка точка на помещението. Също така ще намалите вероятността да попаднете под духа на студената въздушна струя. Tук може да разгледате някои от функциите на климатика.

Call Now Button