klimatik

Шум при включване на климатика – Защо?

viclima Коментари 0 21.06.2019

Климатика ви издава странен шум при включване? В следващите изречения ще откриете отговорите, които ви интересуват.

shumКлиматикът има определено ниво на шум от работата на компресора, вентилаторите, циркулацията на охлаждащата течност и въздушния поток през решетките и филтрите на топлообменника. Това е стандартизирана стойност, която зависи от конструктивните особености, режима на работа, качеството на крепежните елементи и материалите на основата, на която са монтирани блоковете. След кратко време потребителят свиква със стандартния шум на работещ климатик. Възприема появата на необичайни звуци и миризми, когато е включен като доказателство за необичайна ситуация. Помислете за основните проблеми при включване на климатика и направете заключения.

При включване на климатика се появява шум

Причината за високото ниво на шума на климатика могат да бъдат различни възли.

Температурното разширение на вътрешното тяло е най-невинната причина за пукането. Проявлението е краткосрочно и рядко се забелязва. Поддържането на пращенето от двете тела е лошо. Както в случая на проявление на повишен шум, пукането може да се излъчи от вентилатора или компресора. Причини: неправилна инсталация, разхлабване на скрепителни елементи, деформация, чужди тела, необичайна работа на възлите.

shumНай-честата причина е замърсените въздушни филтри на вътрешното тяло.

Налице е повишена устойчивост на въздушния поток, преминаващ през филтърната мрежа, и той започва да “създава шум“. Решението на проблема е просто – отстранете, изплакнете филтрите в топла вода, подсушете ги и ги монтирайте на място. Това е обичайна процедура за потребителя, която трябва да се извършва 1-2 пъти месечно, за правилна експлатация на климатичната система.

  1. Запушване на радиатора на външното тяло . Най-простото външно почистване на решетката – можете сами да я почистите, само когато тялото е достъпно, но е по-добре тази дейност да бъде извършена от специалистите на сервизния център.
  1. Повишеният шум на външното тяло е възможно да идва от компресора, двигателя или вентилатора. Не добрата инсталация, износване на движещи се части или разхлабване на тяхното закрепване са възможните варианти за повишения шум. Диагнозата и отстраняването на причините трябва да се извършват от професионалисти.

Друга причина за треска може да бъде неуспехът на дренажната помпа или нейната “суха” работа.

При втория вариант това е нормално и е периодично явление, което може да възникне след дълъг период на бездействие на климатика.

Обикновено при работа на механизмите се чува почукване, ако връзките (затварянията) на възлите са отслабени или разхлабени в резултат на вибрации. Те започват да се докосват и правят необичайни звуци. Ако на момента не се вземат мерки, то ефектът ще е на високо ниво и ще доведе до унищожаване на агрегата (компресор, двигател на вентилатора, лагери, зъбни колела, работно колело).

Шумът на климатика, когато е включен, е един от видовете шум в резултат на вибрации. Най-често това се случва, когато лопатките на вентилатора на външното тяло са замърсени. Това се дължи на прахът и мръсотията по време на дълъг период на престой, когато се успокоят неравномерно и нарушават подравняването му. Закрепването на възлите в блока ще отслабне (както и закрепването на самия блок), а бръмченето само ще се увеличи.

Ако сервизът се извършва редовно и климатикът е подложен на редовно почистване и поддръжка (прочетете още), причината може да бъде неизправност на компресора или на двигателя на вентилатора.

Обикновено се проявява, когато външното тяло работи и причинява много външни шумове и звуци. Вибрацията може да бъде предадена към носещата конструкция, отслабвайки монтирането на климатика. Може дори да е причина за пукнатини в тухлена зидария или бетонна плоча. Вибрацията е особено опасна заради способността му да „отиде” в автоколебателен режим, когато амплитудата само нараства с времето.

Причини за възникване на вибрации:

Неправилно монтиране на климатика (прекалено силни или, обратно, хлабаво затегнати крепежни елементи), нарушаване на баланса на двигателя и вентилатора, повреда на компресора, обикновена мръсотия на вентилатора. Лесно е да се провери за силни вибрации – просто докоснете тялото на уреда с ръка, за да го почувствате.

Пукането в климатика излъчва охлаждаща течност. Изтичането на фреон (прочетете повече) може да е причина за пукането на климатика, стесняване на напречното сечение или гънка в тръбата за междублоково движение.

Съмнявате се в работата на вашия климатик и не работи както в началото, тогава се свържете с нас.

Call Now Button