Колко струва отоплението с климатик?

Колко струва отоплението с климатик?

viclima Коментари 0 09.11.2020

Когато обмисляте да купувате климатик за зимния сезон, вероятно се сблъсквате с нерешими дилеми. Моделът и функциите на климатика са от значение, доставката и инсталацията – също. А после? Питате се, колко ще Ви струва да се отоплявате с климатик? Как ще повлияе това на сметките Ви, бюджета Ви и начина Ви на живот?

В цифри

Отоплението с климатик от среден клас струва между 15 и 40 ст. на час. За сравнение, реотановата печка струва 40 ст. на час, а радиаторната – 50 ст. Газовото отопление стига до 60 ст. на час. Ако искате да използвате климатична система с две или повече тела (мултисплит), то разходите са между 1,70 и 2,45 лв. на час, така че е нужно да сте наистина сигурни, че имате нужда от подобна система, преди да направите своя избор. Имайте предвид също, че макар тези суми да не изглеждат никак големи, могат бързо да се натрупат, ако изберете климатик от по-нисък клас.

Кои домакински уреди струват повече от отоплението с климатик?

Всички кухненски уреди, които излъчват топлина, консумират голямо количество енергия. Фурните, например, харчат между 0,74 и 1,57 лв. на час. Котлонът консумира 50-99 ст./час. Газовите печки, фурни и скари струват сравнително по-малко от електрическите – 57ст./час. Дори микровълновата печка струва между 33 и 63 ст./час. Уредите за почистване на дома със сигурност харчат повече от Вашия климатик. Ютиите и прахосмукачките струват 48-97 ст./час. В България сушилните за дрехи са рядкост, но ако имате една, то най-вероятно харчите до 3,70 лв./час.

Осветлението също струва повече, отколкото климатика – 1 ст./час за енергийно ефективна крушка. 20-ватова крушка харчи същото, но 70-ватовата струва по 3ст./час, а 100-ватовата – 4 ст./час. Малко хора ползват по една крушка, така че включете в сметките си онези, които ползвате редовно. Накратко, ползването на крушки може да Ви струва до 2 лв./час. Затоплянето на водата в бойлера пък е 25% от общите разходи за електричество.

Кои домакински уреди ползват по-малко електричество?

Като цяло, колкото по-малък е един уред, толкова по-малко харчи. Компютрите влизат в това число, също принтерите и телефоните, които изразходват по-малко от стотинка на час. Миялните машини са средно между 14 и 66 ст./час. При телевизорите цената също варира, в зависимост от модела и големината – малък телевизор харчи колкото компютър, но цената може да стигне до 17 ст./час.

Как да намалите разходите си за ползване на климатик?

След като се установи, че климатиците се намират някъде в сивата зона по количество консумиран ток, това не означава непременно, че не можете да спестите от тях. Дългогодишните ползватели на климатици са открили няколко ефективни трика, които да Ви помогнат да спестите от сметките си.

  1. Поддържайте постоянна температура в дома си

За да постигнете това, топлата струя на климатика не трябва да е твърде гореща. Идеалната температура е 19 градуса, като потенциално може да стигне до 24.

  • На сянка

За да помогнете на климатика си да работи по-добре, дръпнете завесите, изключете ненужното осветление и всички излишни електроуреди, които могат да попречат на работата му.

  • Правилна поддръжка

Почиствайте редовно климатика и сменяйте филтъра му всеки месец. Не забравяйте и за външното тяло, особено зимно време, когато има опасност да замръзне.

  • Изолация

Домът Ви трябва да има някакъв вид изолация, която да помага за задържането на топлина. Най-големи трудности при отоплението се срещат в старите домове, където климатиците не могат да смогнат на цепнатините в дървената ламперия, течението и потенциалната влага в стените.

Не на последно място – вземете предвид какъв клас климатик купувате. Особеното при климатиците е, че колкото по-голямо е вложението, толкова по-малък разход на електричество ще имате в бъдеще. Инверторните климатици са особено желани, но хиперинверторните са много по-подходящи, когато нещата опират до сметки и високо качество.

Call Now Button